Ζώντας και δουλεύοντας στην ΕΕ

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση που δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης, πολύς κόσμος βρίσκει αφορμή να πάει στο εξωτερικό και να αναζητήσει καλύτερη ποιότητα ζωής. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες θα βοηθήσουν στο να ενημερωθεί κανείς για τα δικαιώματα του ως εργαζόμενος και κατοίκος στην υπόλοιπη Ευρωπαική Ένωση.

Εαν δεν δουλεύεις αλλά θες να αναζητήσεις εργασία σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαικό νόμο υπάρχουν ορισμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορείς να εξακολουθείς να λαμβάνεις το επίδομα ανεργίας από την Ελλάδα μέχρι και 3 μήνες. Μπορείς να επικοινωνήσεις με τον πλησιέστερο ΟΑΕΔ και να ζητήσεις να σου εκδώσουν το έντυπο U2 (είναι έγκυρο για μια χώρα μόνο).

Μόλις φτάσεις στη χώρα του προορισμού σου θα χρειαστεί  να καταθέσεις το έντυπο U2 εντός 7 ημερών από την ημερομηνία που έπαψες να είσαι διαθέσιμος για το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα. Πρέπει να είσαι σύμφωνος με τις διαδικασίες ελέγχου που μπορεί να εφαρμόζονται στους αιτούντες επιδόματος από τον φορέα της νέας χώρας διαμονής σαν να λάμβανες το επίδομα ανεργίας από εκεί.

Μόλις βρείς εργασία, θα πρέπει να αρχίσεις να πληρώνεις φόρους. Καθότι υπάρχουν διμερής συμφωνίες που προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα διπλοφορολόγησης, συνήθως δεν θα φορολογηθείς διπλά για το ίδιο εισόδημα και στην περίπτωση που αυτό συμβεί θα μπορείς να πιστωθείς το φόρο που καταβλήθηκε στο ένα κράτος έναντι του φόρου που καταβλήθηκε στο άλλο.

Σαν εργαζόμενος μετανάστης, εσύ και η οικογένειά σου δικαιούστε όμοια μεταχείριση με τους υπήκοους του νέου κράτους κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι και εσύ και η οικογένειά σου θα δικαιούστε τις ίδιες παροχές με τους ντόπιους εργαζόμενους από την ημέρα της έναρξης εργασίας.

Εάν χάσεις τη δουλειά σου ενώ ζεις στην καινούργια χώρα, εξακολουθείς να δικαιούσαι να κατοικείς στο κράτος αυτό και να έχεις τις ίδιες παροχές με τους υπηκόους του εάν: είσαι προσωρινά ανίκανος να εργαστείς εξαιτίας αρρώστιας ή ατυχήματος, έχεις εγγραφεί στην αντίστοιχη υπηρεσία ΟΑΕΔ σαν ακουσίως άνεργος εφόσον έχεις δουλέψει στη χώρα πάνω από ένα χρόνο ή εάν έχεις δουλέψει λιγότερο από χρόνο (σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να έχεις την ίδια μεταχείριση με τους ντόπιους για τουλάχιστον 6 μήνες).

WORKER_Infographic_resized

This entry was posted in Ζώντας και δουλεύοντας στην ΕΕ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ζώντας και δουλεύοντας στην ΕΕ

 1. Flo says:

  Kalispera kai sygnomi gia ta greeklish.
  Ithela na se rotiso gia to U2, tin metafora anergeias apo tin ellada pou prepei na metaferoume stin Agglia ,pos legetai to grafeio kai pou einai? Se eyxaristo poly ek ton proteron…

 2. Flo says:

  To vrika (eprepe na psakso ligo pio poly sto blog sou).
  Jobcentre Plus Offices
  Tel.: +44 845 6060 234 or (Free number accessible only in the UK) 0800 055 6688
  Se eyxaristo.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s